Nachtmerries

Nachtmerries

Iedereen heeft er wel eens last van. Nachtmerries. Jong en oud, de een wat minder dan de ander en hoe ouder we worden hoe beter we er meestal mee kunnen omgaan.

Het wordt alleen een ander verhaal als je, door je nachtmerries, niet meer normaal kunt functioneren. Je ziet er uit alsof je al dagen geen oog hebt dichtgedaan, je bent afwezig, schrikt van de kleinste dingen, bent overal bang voor en je emoties gaan alle kanten op.

Drukke periode

Mijn kleine boef heeft, in drukke periodes, ook regelmatig last van nachtmerries. De december maand is hier dan ook vaak een maand met een paar onrustige nachten. Dit jaar is echter een heel ander verhaal. Normaal zijn het een paar nachten per maand, maar dit jaar zitten we al bijna op 2 onafgebroken weken.

Het is zo moeilijk om te zien hoeveel last hij er van heeft. De angst in zijn ogen als hij naar bed moet, de lege blik als hij er in paniek uitkomt en een hartslag waar je u tegen zegt als hij snikkend tegen je aankruipt na weer een enge droom.

Net een zombie

Vaak kon hij ons niet vertellen wat hij had gedroomd en 9 van de 10 keer was hij niet eens echt wakker als hij er ’s avonds laat weer eens uit kwam. Afgelopen week veranderde dat. Na mijn werk fietste ik direct door naar de opvang om hem op te halen. Toen ik daar aankwam schrok ik mij dood van wat ik zag. Mijn kleine mannetje was een echte zombie. In en in wit, met dikke zwarte kringen onder zijn ogen. Ik zag aan zijn blik dat als ik ook maar iets zou zeggen, hij in huilen uit zou barsten.

We gingen dan ook snel naar huis en we begonnen direct met koken zodat hij vroeg naar bed kon. Terwijl wij in de keuken stonden bleef mijn boefje om ons heen draaien en toen ik door mijn knieën zakte om te vragen wat er nou was barste hij in tranen uit. Tussen zijn snikken door zei hij: ‘ mama, ik wil nu eindelijk eerlijk zijn.’ En toen kwam alles er uit. Een jongetje uit zijn klas had enge verhalen verteld en sindsdien droomde hij over enge poppen met messen. Hij vertelde al zijn dromen van de afgelopen dagen, maar ook dingen waar hij overdag bang voor was geweest.

BoekenBoeken

Zijn hart luchten

Je hart breekt op zo’n moment, vooral als hij verteld dat hij dromen heeft waarin hij mij dood in bed vind, dat hij bang was op de slaapkamer van zijn nichtje omdat zij allemaal poppen heeft, dat hij enge dingen ziet zodra hij zijn ogen dicht doet, maar vooral omdat ik hem niet kan helpen. Ik kan niet meer doen dan zeggen dat alles nep is en hopen dat hij een goede nacht heeft.

De laatste dagen gaat het iets beter, maar nog elke avond komt hij minimaal 1 keer uit bed, soms om te vertellen over zijn droom, soms om te zeggen dat het vanavond iets beter gaat.

Deel dit bericht

4 Replies to “Nachtmerries”

  1. Aaaw wat zielig voor je mannetje zeg! Goed dat hij eerlijk heeft gezegd wat er allemaal gebeurd in de klas. Ik hoop dat hij ‘erover heen groeit’. Want niks is zo verschrikkelijk als het gevoel van onmacht als het je kind betreft!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: